Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Paras asento on seuraava asento 13.9.18

 

TutkiminenTutkiminen”Istu selkä suorassa.” ”Vedä hartiat taakse.” ”Pidä aina selkä suorana nostaessasi.” Tämän tyyppisiä ohjeita olemme tottuneet kuulemaan ryhdin parantamiseksi ja selän pitämiseksi kivuttomana. Vaikka aikomus niiden takana on hyvä ja osuvatpa ne joskus oikeaankin, niin valitettavan usein niillä on jopa terveyttä vähentävä vaikutus. Selkämme, kuten koko kroppamme, on tarkoitettu liikkumaan. Pitkiä aikoja samassa asennossa oleminen esimerkiksi istumatyössä ei palvele tätä sisäänrakennettua ominaisuutta. Sen sijaan, että pyrkisimme istumaan aina ns. hyvässä asennossa, kannattaisi asentoa usein vaihdella työpisteellä sekä mahdollisuuksien mukaan nousta säännöllisesti ylös ja liikkua. ”Paras asento selälle on seuraava asento” on ehkä monillekin tuttu lause.

 

En tahdo sanoa, etteikö selkä suorassa istuminen olisi hyvä ajatus. Se on varmasti välillä tarpeellista. Siitä vain saattaa tulla orjuuttava ehto joka kääntyy itseään vastaan. Minkä tahansa lihaksen jatkuva jännittäminen saa sen väsymään, kivistämään ja kiristämään. Lihaksen verenkierto ja lymfakierto häiriintyvät ja kuona-aineet alkavat kerääntyä. Ajan mittaan lihasta on vaikea rentouttaa ja se kasvaa liian suureksi. Tämä taas vaikuttaa nivelten liikkuvuuteen lihaksen alueella ja laajemminkin kehossa. Selän jatkuva suoraksi ojentelu saattaa tehdä selän ojentajalihaksista ajan mittaan ylikasvaneita ja -jännittyneitä. Vastaanotolla tätä näkee usein selkäkipuisilla asiakkailla ja samaa löytyy omienkin selkäkipujeni taustalta.

 

Jos sinulla on istuessasi mahdollisuus nojata selkänojaan, tee se usein ja anna jopa itsesi istua lysyssä. Tämä rentouttaa alaselän kovilla olevia lihaksia ja antaa niiden aineenvaihdunnalle mahdollisuuden. Jos istut satulatuolilla tai jakkaralla, anna alaselän hiukan pyöristyä niin että se on suora sen sijaan että se olisi selvästi notkolla sisäänpäin (eli lordoosissa). Tunne kuinka selän lihakset pääsevät tällöin hieman rentoutumaan. Pyydä vielä jotakuta tarkistamaan, että selkäsi on suora eikä notkolla – oma tuntemus kun saattaa välillä valehdella.

 

Jos sinulle on sanottu, että hartiasi ovat liian edessä ja sinulla on siksi tapana vetää ne taakse, älä tee tätä liian voimakkaasti. Usein samalla työnnetään rintakehä eteen ja ojennetaan rintaranka eli yläselkä. Rintarangan on tarkoitus olla hieman pyöristynyt (eli kyfoosissa), joten hartioiden viennissä taakse olisi hyvä säilyttää tämä pyöreys. Liian ojentunut rintaranka saattaa olla osallisena niska-hartiaseudun ja pään kipuihin sekä sydämen, keuhkojen ja ruokatorven ongelmiin. Toki liiallinen kyfoosikaan ei ole hyvästä. Selän ja hartioiden asento on aina yksilöllinen palapeli, minkä takia avun hakemista alan ammattilaiselta voi suositella.

 

Selän pitäminen suorassa saattaa olla hyvä ohje raskaita esineitä nostellessa, mutta kevyemmissä askareissa ongelma on sama kuin selkä suorassa istuessa, eli selän ojentajalihasten ylityöskentely. Tarkkaile itseäsi vaikkapa kynää lattialta nostaessasi; pidätkö selkäsi tikkusuorana, pidätätkö hengitystäsi, tuetko kädelläsi polvea vasten, tekeekö selkäsi oudon kierroksen sivukautta? Entä jos sen sijaan rentoutuisit, hengittäisit ja kumartuisit selkä pyöreänä, polvet hieman joustaen? Tällöin selän lihakset pääsisivät rentoutumaan ja venymään. Tämä saattaa äkkiseltään tuntua liialta ja vaatia asteittaisen totuttelun, missä jälleen alan ammattilainen on paikallaan. Älä suorita tällaisia liikkeitä selkäkipuisena väkisin, kipua vasten!

 

Kivusta on saatu valtavasti uutta tietoa viimeisen parinkymmenen vuoden aikana ja kirjoja löytyy paljonkin. Aiheesta kiinnostuneille voin suositella kahta viime aikoina lukemaani helppolukuista kirjaa: Hautalan ja Ketolan ”Selkäkipu ja mielen voima” (Otava 2017) ja englanninkielen taitoisille Butlerin ja Moseleyn ”Explain Pain” (Noigroup 2003 tai 2013). Mielestäni näissä on saatu modernin kiputieteen hyödyllisimmät löydökset selitettyä hyvin ja ymmärrettävästi.

 

Otan Sinut mieluusti vastaan Unitaksella ja tarjoan osteopatian ja joogan osaamistani ryhtiin ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa!

 

Terveisin,
Jarno

Joogakurssit 

Syksyn kurssien päivämäärät:

28.9.

16.11.

 

Hoidot

Varaa aikasi Jarnon osteopaattiseen hoitoon Fysios Oy:ssä Helsingissä:

Töölö ma ja ke 8.00 - 14.00

Pasila ti 14.00 - 20.00

Malmi to 12.00 - 20.00

Varaa tästä